Ľudom kradnú peniaze z účtov vďaka upraveným bankomatom na Slovensku

18.02.2013 Bratislava

Bratislava 18. februára (TASR) – Ľuďom na Slovensku ktosi kradne peniaze z účtov v bankách. Dôvodom sú upravené bankomaty na Slovensku, na ktoré niekto namontoval špeciálne zariadenie, ktoré dokáže prečítať údaje z platobnej karty. Následne vyberá z účtov Slovákov peniaze kdekoľvek v zahraničí. Ide o takzvaný skrimming.

Poškodených klientov na Slovensku zaznamenali viaceré banky. Napríklad v Tatra banke sa tento problém dotkol 45 klientov, Slovenská sporiteľňa zaznamenala dva prípady. VÚB banka odhalila tri neoprávnené výbery a ČSOB pocítila štyri takéto prípady. O probléme dnes ako prvý informoval portál tvnoviny.sk.

Koľko takto upravených bankomatov na Slovensku je a kde sa nachádzajú, v súčasnosti jasné nie je. Tatra banka, Slovenská sporiteľňa aj VÚB banka pre TASR uviedli, že takto upravené bankomaty nepatrili do ich siete. ČSOB však jeden zasiahnutý bankomat našla. "Áno, môžem potvrdiť, že sa to týkalo aj nášho bankomatu," uviedla pre TASR hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová.

Všetky banky sa však zhodujú v tom, že zmiznuté peniaze ľuďom vrátia. "Klienti neutrpia žiadnu škodu, financie im budú vrátené v plnej výške v priebehu najbližších dní," avizovala hovorkyňa Tatra banky Marína Smolková. Poškodených už banky kontaktovali a dohodli s nimi vydanie nových platobných kariet bez poplatku.

Niektoré banky tiež preventívne zablokovali výbery z bankomatov v takzvaných rizikových krajinách. Teda v krajinách, kde v minulosti zaznamenali výskyt podozrivých transakcií. Pri aktuálnom probléme sa objavili napríklad takéto pokusy o výber v Mexiku alebo v Austrálii.
 

Vyberte región